Domein

Domein tips


Het is belangrijk om een domein naam te kiezen die duidelijk maakt waarover je website gaat, en om meer bezoekers naar de website te trekken. Daarom hieronder wat tips en inspiratie.
 • Een domeinnaam moet minstens 2 en maximaal 63 tekens lang zijn.
  Letters en cijfers zijn toegestaan, en ook koppeltekens, maar deze moeten dan tussen letters en/of cijfers in staan. Hoofdletters hebben geen invloed, dus www.Studio-Vici.nl is hetzelfde als www.studio-vici.nl.
 • Denk eens aan een combinatie van de (bedrijfs)naam en een trefwoord, bv juwelierjansen.nl in plaats van jansen.nl, die waarschijnlijk toch al bezet is. Bovendien geeft de laatste naam niet aan wat om wat voor bedrijf het gaat.
 • Voor bedrijven die vooral plaatselijk actief zijn kan het ook een goed idee zijn om de plaatsnaam in de domeinnaam op te nemen, bv schoonheidssalondalfsen.nl.
 • Of gebruik alleen trefwoorden, bv tweedehandsfietsen.nl of electrischeauto.info
 • Als je een slogan of een USP hebt, kijk dan of je deze in de domeinnaam kunt gebruiken.
 • Als je domeinnaam niet je bedrijfs- of organisatienaam is, maar meer de beschrijving van een product of dienst, probeer dan ook synoniemen te bedenken.
 • Trefwoorden in de domeinnaam die refereren aan je product of service zijn ook nuttig voor Google om je website te vinden.
 • Bedenk dat het goed is wanneer je bezoekers je domeinnaam gemakkelijk kunnen onthouden. Een afkorting is daarom geen goed idee, maar een beschrijvende naam kan heel goed werken.
 • Hou het eenvoudig om typfouten te vermijden, zodat je niet het risico loopt dat je bezoekers de site niet kunnen vinden of elders (bij de concurrent?) belanden.
 • Je kunt overwegen om een koppelteken te gebruiken in de domeinnaam. Dit om de woorden waaruit de naam bestaat visueel van elkaar te scheiden, of omdat de naam zonder streepje al bezet is. Denk er dan wel aan dat je elke keer het koppelteken moet noemen en benadrukken wanneer je het www-adres of je e-mail adres doorgeeft aan anderen. Bovendien zullen mensen altijd sneller geneigd zijn om debruinboeken.nl te typen dan de-bruin-boeken.nl als ze de website van De Bruin Boeken willen bezoeken.
 • Mensen typen vaak product- of merknamen rechtstreeks in de adresbalk van de browser. Daarom is het nuttig om je productnaam en/of merknaam als domeinnaam te registreren.
 • Houd je doelgroep in gedachten, en kies een passende extensie. Landenextensies als .nl en .be en de .com extensie zijn voor de hand liggend uiteraard, maar je kunt ook overwegen om .biz, .eu, .net, .org of .info te nemen of iets creatiefs te bedenken met een minder voor de hand liggende extensie.
 • Heb je er wel eens aan gedacht om je eigen naam als domeinnaam te registreren? Je zult dan altijd een e-mail adres hebben wat eindigt op @jouweigennaam.ext, en je kunt de domeinbezoekers ook nog naar je Facebook profiel sturen, naar je LinkedIn of naar een ander social media account.
  Je zou zelfs een domeinnaam kunnen registreren voor iemand anders, best een uniek en origineel kadootje!
 • Zelfs als je nog helemaal niet toe bent aan het hebben of laten maken van een website, dan is het toch goed om je domeinnaam al te registeren. Dan kan in elk geval niet iemand anders die naam nemen voordat je het zelf hebt gedaan, en de benodigde hosting kan later makkelijk worden toegevoegd.
 • Wat als je echt heel graag die ene bepaalde domeinnaam wilt, maar die is niet beschikbaar? Stel dat je een bestaande merknaam hebt, en je hebt werk, geld, tijd, moeite geïnvesteerd om een goede reputatie met die naam op te bouwen, dan wil je eigenlijk de gewenst domeinnaam niet opgeven of een minder goed alternatief kiezen. Je kunt proberen om de domeinnaam te kopen van de huidige eigenaar.
  Controleer dan de Whois informatie van het domein, en neem contact op met de daarin vermelde persoon om te vragen of deze bereid is het domein te verkopen. Het is in dat geval wel mogelijk dat je een hogere prijs moet betalen dan wanneer je een nieuwe domeinnaam zou registreren, en dan nog mits men inderdaad bereid is tot verkopen.
 • Als je op het punt staat een bedrijf te beginnen, en het opbouwen van een reputatie en merk moet nog gebeuren, dan kun je overwegen om de hele gedachtengang om te draaien: Eerst een domeinnaam kiezen die gemakkelijk is om te typen en om te onthouden, die uniek klinkt, en dan je bedrijf dezelfde naam geven. Dit klinkt misschien als de wereld op zijn kop, maar internet is belangrijk voor je bedrijf en het is ook belangrijk dat je toekomstige klanten je daar kunnen vinden.

Eén website, meerdere domeinen


 • Wanneer een bezoeker van een bepaald domein wordt doorgestuurd naar een ander domein of naar een ander internet- of IP-adres, dan wordt dit redirecting of forwarding genoemd. Zo kunnen we gemakkelijk verschillende domeinnamen naar één website laten wijzen.
 • In het control panel van de hostingaanbieder kunnen we de bezoekers van die domeinen doorsturen naar het domein met je website. Doe dit alleen als het product of merk echt van jou of van je bedrijf is, om juridische problemen met de legale eigenaar te voorkomen. Dit redirecten werkt niet alleen voor verschillende domeinnamen, maar ook voor extensies. Je kunt bijvoorbeeld jouwdomein.nl doorsturen naar jouwdomein.com, mits je beide domeinen bezit.
 • Een andere mogelijkheid is om variaties op dezelfde domeinnaam te registreren. Bijvoorbeeld barbeceu.com in plaats van barbecue.com, en denk dan ook aan barbeque.com en bbq.com, en vervolgens alle varianten redirecten naar het domein met de website. Wanneer je variaties registreert hoef je je minder zorgen te maken dat iemand anders een domeinnaam neemt die wel heel erg veel op die van jou lijkt.
 • Het is ook mogelijk om de berichten die naar een bepaald domein worden gestuurd te redirecten naar een ander e-mail adres.

De eigenaar van het domein


Wil je weten wie de eigenaar van een domeinnaam is, of controleren of je eigenlijk wel zelf de formele eigenaar van jouw domein bent? Je kunt dit opzoeken bij SIDN via een WhoIs. Of lees eerst mijn pagina met uitleg hierover. Daar kun je ook lezen wat de procedure is bij een verhuizing van een domeinnaam.

Contact

 • Telefoon

  0115-78 51 47
 • E-mail

  info@studio-vici.nl