Waarom HTTPS belangrijk is

Je doet er goed je website(s) te beschermen met HTTPS, zelfs als ze geen gevoelige gegevens verwerken, zegt Google’s Kayce Basque in haar blogbericht van 12 mei 2017.
Je voorziet hiermee in belangrijke beveiliging van data, en in integriteit. Goed voor zowel je website als voor de persoonlijke gegevens van je bezoekers. HTTPS is bovendien een belangrijke nieuwe eis die tegenwoordig gesteld wordt aan veel moderne functionaliteiten op internet.

In het kort:

  • Het maakt je website veiliger voor zowel site-eigenaar als bezoekers
  • Google waardeert veilige websites hoger en geeft ze een betere ranking dan onveilige sites

HTTPS beschermt de integriteit van je website

HTTPS helpt om kwaadwillenden tegen te houden die proberen de communicatie tussen je website en de browser van je bezoeker te onderscheppen.
Ze proberen dit met elk onbeschermd onderdeel van je website, dat verstuurd wordt tussen je website en je bezoeker. Dit hoeven niet altijd persoonlijke gegevens te zijn die via een betaling of een contactformulier verstuurd worden. Ze kunnen ook afbeeldingen, cookies, scripts of HTML gebruiken. Het kan op iedere plek in het netwerk gebeuren, zowel op de pc van de bezoeker, als op een WiFi hotspot, of via een internet service provider die niet helemaal ‘waterdicht’ is, om maar iets te noemen.

HTTPS beschermt de privacy en de veiligheid van je bezoekers

HTTPS voorkomt dat derden stiekem kunnen ‘meeluisteren’ in de communicaties tussen jouw website en je bezoekers door middel van encryptie oftewel versleuteling.

Achterhaalde denkwijze

Het is inmiddels een misverstand om te denken dat HTTPS alleen nodig is voor websites die gevoelige gegevens ontvangen of opslaan, zoals betalingsinformatie van hun klanten, en dat andere sites geen SSL certificaat nodig hebben om de gegevens te versleutelen. Elke keer als een bezoeker je website bezoekt (zijn browser doet dan een request aan je website, zoals dat heet, vraagt de inhoud op, om die te tonen aan de gebruiker), kan dit eventueel informatie geven aan derden die daarop uit zijn, over het gedrag van je bezoekers op internet, en over hun identiteit.
In oktober 2016 schreef ik al dat browsers gaan waarschuwen als je websites bezoekt die niet beveiligd zijn met HTTPS, en waarop gegevens dus onversleuteld verstuurd worden. Inmiddels zijn er al veel websites overgestapt op HTTPs met een SSL certificaat, maar ook veel nog niet.

HTTPS is de toekomst van het internet

Moderne web functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld het kunnen maken van foto’s of het opnemen van audio door een bezoeker op een website, vereisen dat de gebruiker eerst zijn toestemming hiervoor geeft, voordat ze gebruikt kunnen worden. HTTPS is hierbij een sleutelcomponent.

Hoe kom je aan HTTPS op je website

ssl slot secureAls jouw website bij Studio-Vici wordt gehost is het heel eenvoudig. Dan heb je het al! En als ik een nieuwe website voor je bouw, dan zorg ik dat het erin zit. Je zorgt namelijk dat een website HTTPS heeft, in plaats van het vroegere HTTP, met een SSL certificaat. Heb je een SSL certificaat in je website, dan worden de gegevens versleuteld verstuurd tussen je site en je bezoeker. Je kunt dit zien doordat de de URL (het www-adres) van jouw site met https:// begint, en niet meer met http://. Je kunt het ook zien aan het groene symbool in de vorm van een hangslot naast je URL, in de adresbalk van je browser. Ik zorg voor elk van mijn klanten die hun website bij mij hosten voor een gratis SSL certificaat. Zo is je website veilig, en de communicatie tussen je bezoekers en jouw site ook.

https, SSL

Contact

  • Telefoon

    0115-78 51 47
  • E-mail

    info@studio-vici.nl