Ben jij de eigenaar van jouw .nl domeinnaam?

Wie is eigenlijk de officiële eigenaar van jouw nl domeinnaam?

Dat lijkt misschien een vreemde vraag. Als je de registratie van je .nl domein (meestal ook de url van je website) zelf hebt gedaan, dan heb je vast wel je eigen naam ingevuld en ben jij (of is jouw bedrijf) de eigenaar van je nl domeinnaam. Maar wat als je de registratie door iemand anders hebt laten doen, bijvoorbeeld je webbouwer of je hostingprovider? Hoe weet je dan zeker of jij de eigenaar van jouw nl domeinnaam bent? Dat het domein echt van jou is?

Who is

Je kunt dit opzoeken via een ‘who is’. Overigens kun je ook de eigenaar, oftewel de ‘houder’, van andere domeinnamen opzoeken. Je kunt dit voor .nl domeinen opzoeken bij SIDN, de Stichting Internet Domein Registratie Nederland: https://www.sidn.nl/whois
Na het intypen van de domeinnaam krijg je dan te zien: de domeinnaam zelf, de houder, de administratieve contactpersoon (of -bedrijf), de reseller, de registrar en de technische contactpersoon (of -bedrijf).

Meer uitleg over deze begrippen kun je vinden op de pagina Eigenaar van jouw domeinnaam. Daar leg ik je ook uit hoe je de contactgegevens kunt aanpassen. Wil je weten hoe de verhuizing van een domein in zijn werk gaat, dan kun je dat daar ook nalezen.

Een domein verhuizen is niet hetzelfde als een website verhuizen

Verwar het verhuizen van een domeinnaam niet met het verhuizen van een website. Dit zijn twee verschillende dingen, die vaak wel tegelijk gebeuren, maar dit hoeft niet. Je kunt een domein ook ergens anders onderbrengen dan bij de hostingprovider die jouw website host. Je kunt dus je domeinnaam separaat verhuizen. Of je website apart verhuizen. Ze kunnen elk bij een andere partij zijn ondergebracht.
Mocht je een website willen verhuizen, met het domein mee, of van het ene naar het andere domein, neem dan contact met me op.

domein, domeinnaam, eigenaar, houder, tennaamstelling, whois

Contact

  • Telefoon

    0115-78 51 47
  • E-mail

    info@studio-vici.nl