Arabische tekst RTL en Westerse tekst LTR op een pagina in WordPress

Is het mogelijk om zowel Arabische tekst als Westerse tekst samen op 1 pagina te zetten in WordPress? Stel, je maakt een blog in het Nederlands, maar je wil ergens halverwege een stukje tekst in het Arabisch neerzetten. De Arabische tekst RTL (right to left) en de Westerste tekst LTR (left to right) op je WordPress pagina. Kan dat zomaar, of krijg je dan problemen met de uitlijning of met de volgorde van de woorden? Wordt het wel zo getoond op je website als je wil, of ziet het er raar uit?

De Arabische tekst RTL – right to left

Een stukje tekst van de website van Unicef Egypte:

،التنمر: يحدث للجميع
ويوقفه الجميع
يمكن لكل شخص سواءً كان أباً أو أماً أو مدرساً أو
:طفلاً أن يتصدى له ويقول بشجاعة

.أنا_ضد_التنمر#

Arabische tekst RTL in website

De Nederlandse tekst LTR – left to right

De Nederlandse vertaling hiervan is:

Pesten: het kan iedereen gebeuren,
en iedereen kan het stoppen.

Iedereen, of het nu vader, moeder,
leraar of kind is, kan op pesters reageren en dapper zeggen:
#IkBenTegenPesten.

Of zoals de Engelstalige versie van de Unicef Egypte site zegt:

Westerse tekst LTR in WordPress website

Bullying: Happens to everyone, stoppable by everyone
At the same time, anyone, whether a father, mother, teacher or even a child, can confront bullying and take a brave stand point declaring, ‘I stand against bullying’. #ImAgainstBullying

In de WordPress tekst editor

Zo ziet het er aan de achterkant uit in WordPress:

backend text editor
Wat hier is gedaan om de Arabische tekst van rechts naar links te laten lopen: een ‘div’ om de tekst heen zetten, namelijk <div style="text-align: right;">Arabische tekst hier</div>. Het zou netter zijn om dit via CSS te regelen met een ‘div class’, in plaats van deze inline styling, maar het werkt in elk geval.

De grote valkuil zit vooral in het kopiëren en plakken van de Arabische tekst uit een tekstbestand, of rechtstreeks uit Google Translate. Als je dat doet kunnen leestekens zoals punten en komma’s, of de hashtag, de verkeerde kant op schieten in het WordPress bericht. Het is dus erg belangrijk dat je zelf kan controleren of de Arabische tekst en leestekens wel goed staan, of iemand hebt die het voor je kan proeflezen en/of corrigeren.

Eerlijk gezegd weet ik niet eens zeker of ‘mijn’ Arabische tekst hierboven wel 100% hetzelfde is als het voorbeeld op de Unicef site… Het maken van dit bericht was in ieder geval een leuk experiment en een mooie leerschool!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

  • Telefoon

    0115-78 51 47
  • E-mail

    info@studio-vici.nl