Afbeeldingen voor je website

Afbeeldingen voor je website zoeken, hoe doe je dat? Simpel toch, je hebt er al, van de spullen die je verkoopt, of van de activiteiten die je bedrijf uitvoert. Of toch niet? Als je pas bent gestart als ondernemer heb je misschien nog niet zo veel beelden om op je website te zetten. Wanneer je diensten aanbiedt in plaats van fysieke producten kan het ook lastig zijn om goed beeldmateriaal te vinden voor je website. Een dienst laat zich niet altijd zo makkelijk in een beeld vangen als een product.

Afbeeldingen voor je website zoeken op Google

Je kunt zoeken op Google Afbeeldingen om goede beelden te vinden die passen bij jouw verhaal en bedrijf. Maar let op, de beelden die je op Google vindt zijn meestal niet vrij om zomaar te gebruiken. Per definitie zit er auteursrecht op. Dat is logische, want beelden zijn eigendom van iemand, of van een bedrijf, die ze niet zomaar gratis aan iedereen ter beschikking stelt. Een fotograaf of tekenaar heeft het beeld gemaakt en moet er zijn geld mee verdienen. Het beeld zonder toestemming gebruiken is dan hetzelfde als stelen. Er bestaat software waarmee beelden opgespoord kunnen worden, dus je loopt daadwerkelijk het risico op een boete of andere ellende, als de eigenaar ontdekt dat jij een foto onrechtmatig gebruikt.

Rechtenvrije beelden zoeken

Om te voorkomen dat je, al is het per ongeluk, een beeld met auteursrecht zonder toestemming gebruikt, heeft de zoekmachine Google een oplossing. Je kunt bij de zoekinstelling (onder Tools > Gebruiksrechten) aangeven dat je alleen beelden in de zoekresultaten wilt zien die rechtenvrij zijn. Rechtenvrije beelden mag je zonder beperking gebruiken. Controleer dit wel steeds voor het betreffende beeld dat je wilt gebruiken, omdat Google zelf alleen als zoekmachine fungeert en je niet garandeert dat de beelden rechtenvrij zijn.

afbeeldingen voor je website

Soorten gebruiksrechten

Google geeft zelf uitleg over de typen gebruiksrechten die er zijn voor afbeeldingen, als volgt:

  • Onbeperkt te gebruiken of te delen: hiermee kun je de betreffende content kopiëren of opnieuw distribueren als de content ongewijzigd blijft.
  • Onbeperkt te gebruiken, delen, of aan te passen: hiermee kun je kopiëren, wijzigen of opnieuw distribueren zoals is gespecificeerd in de licentie.
  • Voor commerciële doeleinden: als je content voor commerciële doeleinden wilt gebruiken, moet je een optie selecteren met het woord ‘commercieel’.

Stockfoto’s

Een andere mogelijkheid is om afbeeldingen voor je website te zoeken in speciale beeldbanken die voor dat doel bestaan. Er zijn beeldbanken waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden, en er zijn er waar je moet betalen voor de beelden. De vergoeding wordt berekend als een bedrag per afbeelding of als een abonnement voor het gebruik van de beeldbank. Voorbeelden van beeldbanken zijn Pixabay, Pexels en Freeimages. De beeldbanken hebben uitgebreide zoekmogelijkheden op trefwoord, en je kunt kiezen uit verschillende formaten. De kwaliteit van de aangeboden foto’s is prima en het kost je veel minder tijd dan zelf fotograferen.

Unieke foto’s

Als je gratis stockfoto’s gebruikt, zijn de beelden die je kiest niet uniek. Grote kans dat heel veel andere websites hetzelfde beeld gebruiken als jij. Gelukkig is er wel een grote keuze, en kun je zorgen dat je minder vaak voorkomende foto’s kiest door te letten op hoe vaak een foto door anderen gedownload is. Wil je echt unieke foto’s, maak ze dan zelf, of huur een professionele fotograaf in om speciaal voor jouw bedrijf afbeeldingen te maken. Zorg daarbij wel dat je goede afspraken maakt met de fotograaf over de gebruiksrechten. Stel dat je opdracht hebt gegeven voor website foto’s, kun je die foto’s dan later ook gebruiken voor een brochure? Goed om even bij stil te staan.

Type en formaat van afbeeldingen voor je website

Tot slot nog een tip: Let bij het zoeken naar afbeeldingen voor je website ook op het type en het formaat van de beelden. Om je site snel te houden zijn .jpg bestanden het best. Een .png bestand is nuttig als je beeld een transparante achtergrond moet hebben. Verder moet de foto een formaat hebben dat overeenkomt met de weergegeven grootte op je website. Heb je een beeld nodig als achtergrond van een hele pagina, of als header boven je website, dan moet deze groter zijn. Staat het plaatje ergens tussen je tekst als illustratie, dan kan het kleiner. Upload geen foto van 4000×3000 pixels als die op je site niet groter getoond word dan 400×300 pixels. Maak de afbeelding eerst met een fotobewerkingsprogramma zo groot als hij getoond zal worden, voor het uploaden. Als extra maatregel kun je ook nog compressie toepassen op je beelden voordat je ze uploadt. Hiermee wordt de omvang van de afbeelding in kB of MB verkleind, maar blijft deze visueel van goede kwaliteit. Ook dit komt de laadsnelheid van je website ten goede.

afbeelding, beeld, beeldbank, foto, stockfoto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

  • Telefoon

    0115-78 51 47
  • E-mail

    info@studio-vici.nl